Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 50 in Nederland
Koopgids: grasmaaier Banner
Geschreven door Luuk

Koopgids: grasmaaier

Indien jij een eigen gazon in je tuin hebt, wil je hier uiteraard goed voor zorgen. Het is immers de bedoeling dat jouw gazon er netjes bij ligt. Om het gras goed kort te houden, moet je het regelmatig maaien. Hiervoor maak je gebruik van een grasmaaier, maar welke grasmaaier is het meest geschikt voor jouw gazon? Deze koopgids helpt jou in je zoektocht naar een geschikte maaier. We zetten voor je op een rijtje waar je allemaal op kunt letten als je een grasmaaier wilt kopen en welke types er zoal zijn. Lees dus snel verder voor nuttige tips!

Snel naar:

 

Waarom is een gazon een betere optie dan kunstgras?

Hoewel veel mensen ervan houden om uitgebreid te tuinieren, zijn er ook uitzonderingen. Sommigen kiezen liever voor een tuin die om zo weinig mogelijk onderhoud vraagt. Vaak geven zij een kunstgrasmat de voorkeur boven het creëren van een gazon met behulp van graszaden. Je hoeft kunstgras vanzelfsprekend niet te maaien of water te geven, bovendien bevat het geen pollen en hebben mensen met hooikoorts of allergieën er dus geen last van. Dat zijn enkele goede redenen om voor kunstgras te kiezen, maar voor echte natuurliefhebbers kan er natuurlijk niets tegen echt gras op. En terecht, als je het ons vraagt! Er zijn een hoop voordelen van een natuurgazon (ten opzichte van kunstgras). Deze zetten we graag voor je op een rijtje:

  • Gewoon gras aanschaffen en aanleggen is een stuk goedkoper dan bij kunstgras het geval is.
  • Echt gras is beter voor het milieu dan kunstgras.
  • Kinderen spelen liever op een gazon dan op kunstgras. Dit is zo omdat het zachter is en daardoor fijner aanvoelt.
  • Niet is lekkerder dan de geur van vers gemaaid gras of van gras dat ’s ochtends nog voorzien is van dauwdruppels. Je wordt er direct wakker van als je dit ruikt en krijgt zin in de dag.
  • Liefhebbers van tuinieren kunnen hun hart ophalen met het onderhoud van een gazon. Je gras moet gemaaid en gesproeid worden, en zo nu en dan is het nodig om het te bemesten. Je haalt er plezier uit als je in jouw tuin aan het werk bent, zeker als een mooie, strakke mat het eindresultaat is.
     

Vind jij het leuk om te tuinieren? Lees dan eens ons artikel ‘7 tips en tricks om te tuinieren’ eens door voor handige informatie.

Man met bril op en schort om staat met glimlach achter zijn zwarte grasmaaier
Grasmaaien is een leuk onderdeel van tuinieren, neem er dan ook zeker de tijd voor.
 

Welke grasmaaiers zijn er allemaal op de markt?

Omdat er veel verschillende soorten tuinen zijn, bestaan er ook uiteenlopende varianten grasmaaiers. Een grote tuin dient immers anders aangepakt te worden dan een kleinere tuin. Verder spelen er meerdere factoren een rol, waar we later nog op ingaan. Hieronder vind je de meest populaire soorten grasmaaiers, plus het type gazon waarvoor zij het meest geschikt zijn:

Type grasmaaier Kenmerken
Elektrische grasmaaier Geschikt voor redelijk grote gazons. Het nadeel is het snoer dat eraan vastzit en mogelijk in de weg kan zitten tijdens het maaien.
Handgrasmaaier Ook wel duwmaaier genoemd. Een ouderwetse maaier, de goedkoopste variant op de markt. Enkel geschikt voor kleine gazons.
Accu grasmaaier Veel bewegingsvrijheid en ook geschikt om aardig wat grote stukken te maaien. Probleem is echter dat de accu leeg kan raken.
Benzine grasmaaier Zoals de naam al zegt, loopt deze maaier op benzine. Je moet dus altijd zelf benzine inslaan en verder vergt deze maaier veel onderhoud. Wel een maaier met een krachtige motor die grote gazons probleemloos maait.
Zitmaaier Uitermate geschikt om zeer grote tuinen te maaien. Wel is dit type maaier vrij duur, niet bepaald milieuvriendelijk en loopt hij ook op benzine. Je moet hem dus regelmatig bijvullen.
Zweefmaaier Ideaal voor een gazon met hobbels, steile hellingen of lastig te bereiken hoekjes (bijvoorbeeld door bloemenperken of terrastegels). De zweefmaaier creëert als het ware een luchtkussen aan de onderkant, waardoor de maaier een soort van ‘zweeft’ boven het gazon. Nadelen: vaak elektrisch (dus met snoer), enkel bruikbaar voor kleine gazons en doordat de maaier in cirkels maait, is het resultaat niet altijd even mooi.
Robotmaaier Neemt het werk voor je uit handen. Minpunt van deze maaier is dat niet deze niet echt secuur is en dus niet alle plekjes goed meegenomen worden. Ook is een robotmaaier vrij prijzig.

Bekijk onze grasmaaiers:


 

Welke grasmaaier past bij mijn gazon?

Zoals hierboven al vermeld, verschilt het per gazonoppervlak welke grasmaaier je het beste kunt kopen. Een klein gazon vraagt om een wat meer eenvoudige maaier die vanzelfsprekend ook minder duur is. Ook speelt het een belangrijke rol of je veel tijd hebt (of wilt maken) om het gras te maaien of dat je hier zo snel mogelijk van af wilt/moet zijn. Om je een handje te helpen, maken wij onderscheid tussen drie verschillende formaten gazons. Zo heb jij een idee welk type grasmaaier het beste aansluit bij jouw gazon.

Kleine gazons

Dit zijn gazons die tot 200 vierkante meter groot zijn. Over het algemeen zijn dit soort gazons nog prima te doen met een handmaaier. De afstanden zijn prima te overbruggen terwijl je loopt. Het is een vorm van lichaamsbeweging en bovendien is een handmaaier goedkoop én een goede keuze met het oog op het milieu. Wil je liever niet te lang bezig zijn met het maaien van jouw gras? Kies dan voor een elektrische grasmaaier of een accu grasmaaier. Deze twee maaiers zijn niet al te duur, maar zorgen er wel voor dat jij jouw (kleine) gazon probleemloos kunt onderhouden.

Een man in een spijkerbroek maait het gras in zijn achtertuin met een accu grasmaaier
Voor kleine gazons is een handmaaier, elektrische grasmaaier of een accu grasmaaier ideaal.

Middelgrote gazons

Een middelgroot gazon is een gazon met een oppervlakte van ongeveer 200 t/m 400 vierkante meter. Voor dit type gazons is een elektrische grasmaaier een uitstekende optie. Wanneer je voor een dergelijke maaier kiest, kies je voor een milieuvriendelijk model. Het formaat van het gazon maakt het bovendien mogelijk om met het snoer verbonden te blijven met het stopcontact. Andere opties zijn de grasmaaiers die op een accu of op benzine werken. Het voordeel van beide is dat ze niet aan een snoer vastzitten. Aan de andere kant met je wel zorgen dat de accu vol genoeg is of dat er genoeg benzine in zit. Voor middelgrote gazons is een benzine grasmaaier bovendien een vrij dure investering, zeker vergeleken met de alternatieven.

Grote gazons

Onder de grote gazons verstaan wij de gazons van 400 vierkante meter en groter. Dit soort gazons vraagt om een krachtige grasmaaier die probleemloos grote afstanden aflegt. Belangrijk hierbij is ook dat het niet al te lang duurt om het gras te maaien. Een benzinemaaier leent zich perfect voor dit type gazons, mits zij over een breed maaidek beschikken. Daarnaast zijn ook robotmaaiers zeer geschikt voor grote gazons. Een robotmaaier zet je aan en vervolgens laat je hem lekker zijn werk doen. Je hebt hier dus niet of nauwelijks omkijken naar! Robotmaaiers zijn ook zeker niet ongeschikt voor middelgrote gazons, alleen is dit de investering vaak niet waard. Dit type maaiers is namelijk nogal duur, zeker als je hem maar eventjes hoeft aan te zetten.

Voor de echt grote grasoppervlakken kun je ook gebruikmaken van een zitmaaier. Hiermee werk je jouw grasmat gemakkelijk en snel af, terwijl je er zelf geen inspanning voor hoeft te leveren. Een zitmaaier is eigenlijk alleen een oplossing voor zakelijk gebruik, of het moet zijn dat je een hele grote tuin hebt.
 

Wat is de optimale maaibreedte voor mijn gazon?

Iedere grasmaaier heeft een andere maaibreedte en ook dit heeft invloed op de keuze welke maaier je het beste kunt kopen voor jouw gazon. De maaibreedte geeft aan hoe breed de stroken worden als je het gras gaat maaien. Een heel brede maaibreedte is vanzelfsprekend niet echt handig in een kleine tuin, terwijl dit juist voor grote tuinen ideaal is, omdat je zo sneller werkt. Over het algemeen kun je onderstaande tabel als leidraad aanhouden:

Type gazon Ideale maaibreedte
Kleine gazons 32 t/m 40 cm
Middelgrote gazons 40 t/m 50 cm
Grote gazons >50 cm


Welke grasmaaier maakt het minste geluid?

Vanzelfsprekend is een handmaaier een van de stilste grasmaaiers, omdat deze niet door een accu of motor wordt aangedreven. Ook een robotmaaier is een erg stil type maaier. Robotmaaiers nemen dus niet alleen jouw werk uit handen, ze zorgen er ook nog eens voor dat jij en jouw buren weinig tot geen last hebben van het geluid! Andere grasmaaiers daarentegen maken iets meer geluid. Een elektrische grasmaaier of een maaier met een accu is al een stuk beter te horen. De meest luidruchtige grasmaaier is echter de benzine grasmaaier. Dit is waarschijnlijk niet echt een verrassing. Neem deze informatie zeker mee als het geluidsniveau van een grasmaaier een rol speelt in je keuze!
 

Hoe vaak moet ik mijn gras maaien?

Iedereen heeft een eigen mening over de maaifrequentie van zijn of haar gazon. Natuurlijk is het weer niet elk jaar precies hetzelfde per maand, maar toch kun je ongeveer een vast schema aanhouden. Van november tot en met februari hoef je je gras in principe niet te maaien, tenzij het weer buiten erg zacht is. In de maanden maart en april moet je aanhouden om ongeveer eenmaal per tien dagen het gazon te maaien. Van mei tot en met augustus is minimaal één à twee keer per week gewenst en in september en oktober ga je weer terug naar eens per tien dagen. Vaker maaien dan deze richtlijnen is ook geen enkel probleem; dit is zelfs alleen maar goed om het gras op een mooie, goede manier te laten groeien.

Tip: gras moet je absoluut niet maaien als het nat is. Dit is slecht voor je grasmaaier én zorgt dat je het gras minder netjes afsnijdt. Zorg ook dat het gras niet korter dan 3 cm is, want dan droogt het snel uit. Voor meer informatie over hoe je jouw gazon het best kunt verzorgen, is het raadzaam ons artikel 'Tips voor het onderhouden van je gazon' eens door te lezen.


Wat doe ik met het gemaaide gras?

Wanneer je klaar bent met het maaien van jouw gazon, houd je een hoop afgemaaid gras over. Niet iedereen weet wat hij of zij hiermee moet. Sommigen harken het bij elkaar en gooien het op de composthoop. Door het gras op een grote hoop te gooien, komt er echter nauwelijks lucht tussen. Een grote hoop vochtig gras (gras is namelijk uit zichzelf al vochtig) brengt een hoop stank teweeg en dat is niet wat je wilt. Indien composteren echt jouw voorkeur heeft, moet je daarom het gras na het maaien eerst goed laten drogen op je gazon. Leg er eventueel ook enkele bladeren bij voor nog snellere droging.

Wil je meer weten over de mogelijkheden om compost te maken? Lees dan ons artikel ‘Zelf compost maken: hoe doe je dat?’ eens door.

Een opvangbak

Omdat je de grote afgemaaide grassprieten niet wilt laten liggen op je gazon, is het wel zo fijn als je deze gemakkelijk kunt verzamelen. Gelukkig beschikken veel grasmaaiers (voornamelijk de grasmaaiers die op benzine, elektriciteit of op accu lopen) over een opvangbak aan de achterkant waar al het grasafval in wordt verzameld. Zo blijft jouw gemaaide gras niet liggen en ruim je het gemakkelijk zelf op.

Gemaaid gras in een opvangbak van de grasmaaier
Als jouw grasmaaier van een opvangbak is voorzien, verzamel je al het gemaaide gras erg gemakkelijk.

Mulching

Het mooie aan grasafval is dat het ook bruikbaar is om het gazon te bemesten. Bepaalde grasmaaiers hebben een speciale mulchfunctie. Hierbij wordt het gemaaide gras versnipperd en vervolgens verspreid over het hele gazon. Zo hoef je het niet op te ruimen én voorzie je jouw gazon van belangrijke meststoffen. Wel is het bij deze methode van belang dat je het gras regelmatig maait – liefst minimaal twee keer per week.

Bekijk onze accessoires voor grasmaaiers:


 

Wat is de levensduur van een grasmaaier?

Omdat grasmaaiers nogal verschillen, is het lastig om een precieze schatting te maken hoe lang een maaier ongeveer meegaat. Wanneer je jouw grasmaaier goed onderhoudt, moet je denken aan een levensduur van ongeveer tien jaar (bij een grasmaaier met accu is dit vijf jaar, omdat na vijf jaar de accu versleten is). Het verschilt per maaier hoe je ze het best verzorgt. Enkele tips die voor elke grasmaaier van toepassing zijn, zijn onder meer:

  • Reinig het maaidek (waar de messen zitten) met een borstel en een droge doek na elke maaibeurt.
  • Controleer de schroeven en bouten regelmatig en draai ze vast indien nodig.
  • Vet de scharnieren geregeld in zodat ze soepel blijven.
  • Check zo nu en dan of de messen niet beschadigd zijn. Is dit het geval? Dan moet je ze uiteraard vervangen.
  • Plan één keer per jaar een grote onderhoudsbeurt in (bij voorkeur net voor het begin van de winter, aangezien je de grasmaaier dan enkele maanden niet gebruikt). Bij deze beurt slijp je de messen en reinig je de hele grasmaaier volledig. Verder verschilt de aanpak per type maaier: bij een elektrische maaier maak je de motor binnenin schoon, bij een benzine grasmaaier maak je de tank leeg en bij een grasmaaier met accu haal je de accu eruit.
     

Man maait gras in stroken met rode grasmaaier
Kies een grasmaaier uit met de juiste maaibreedte voor een mooi eindresultaat.
 

Stappenplan grasmaaier kopen

Kortom, je kunt met een heleboel factoren rekening houden als je een grasmaaier gaat kopen. Om het je gemakkelijk te maken, hebben we een stappenplan voor je samengesteld:

  1. Bereken hoe groot jouw gazon ongeveer is.
  2. Stel vast of je normaliter liefst zo snel mogelijk je gazon gemaaid wilt hebben of dat je hier liever de tijd voor neemt.
  3. Bepaal of geluid een rol speelt bij jouw keuze voor een grasmaaier.
  4. Neem in je overweging mee of het milieu een rol speelt bij de keuze voor een grasmaaier.
  5. Bepaal wat je ongeveer wilt uitgeven aan een grasmaaier.
     

Alles op een rijtje over grasmaaiers

We hebben geprobeerd je een zo volledig mogelijk beeld te geven waar je allemaal op kunt letten als je een grasmaaier wilt kopen. Hieronder zetten we alles nog één keer op een rijtje:

  • De keuze voor een grasmaaier hangt voornamelijk af van de grootte van jouw gazon. Handgrasmaaiers en maaiers die werken op een accu zijn geschikt voor de wat kleinere gazons, elektrische maaiers en grasmaaiers op benzine zijn ideaal voor de wat grotere gazons en zitmaaiers en robotmaaiers zet je in voor de écht grote stukken gras.
  • Grasmaaiers verschillen erg qua geluidsniveau. Maaiers die lopen op benzine zijn vrij luid, terwijl handmaaiers en robotmaaiers juist erg stil zijn.
  • Het best maai je jouw gazon in maart, april, september en oktober eens per tien dagen, van mei tot en met augustus één à twee keer per week en de resterende maanden in principe niet (tenzij het weer erg zacht is).
  • Droog je gras eerst voordat je het in een compostbak doet. Beter dan composteren is om gras te mulchen, omdat je zo je gazon extra bemest.
  • Grasmaaiers gaan gemiddeld ongeveer tien jaar mee. Regelmatig de messen reinigen en eenmaal per jaar een grote onderhoudsbeurt verlengt de levensduur van je maaier zo veel als mogelijk.
     

Heb je toch nog vragen over het kopen van een grasmaaier of heb je vragen over een specifiek product? Neem dan gerust contact met ons op via onze klantenservice of start een live chat op onze website.

Bekijk onze grasmaaiers

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm