5 vragen en antwoorden over onkruid
Onkruid, niemand wil het in de tuin. Eigenlijk is het een subjectieve term, alle planten die je al ‘ongewenst’ bestempelt kun je als onkruid definiëren. In dit artikel geven wij antwoord op veelgestelde vragen over onkruid. Zo weet jij na het lezen van de informatie op deze pagina alles over het ontstaan, voorkomen, herkennen, verwijderen en bestrijden van onkruid. Heb jij onkruid in je tuin? Lees dan snel verder!
Snel naar de vragen:
1. Waarom ontstaat onkruid?
2. Wat te doen tegen onkruid?
3. Welke soorten onkruid zijn er?
4. Hoe verwijder je onkruid uit je gazon en tegels?
5. Kun je onkruid bestrijden met (schoonmaak) azijn of zout?
Redenen waarom sommige planten ‘ongewenst’ zijn:
Planten in je tuin kun je als ongewenst bestempelen om meerdere redenen. Ze zijn dus niet ongewenst, je vindt ze ongewenst. Maar toch, genoeg redenen waarom je sommige planten liever niet in je tuin hebt.
- Ze kunnen ervoor zorgen dat je andere planten (die je wel in je tuin wilt hebben) niet goed groeien omdat ze met hen strijden om voedingsmiddelen, water en licht. Ze kunnen je ‘eigen’ planten dus verdringen.
- Ze kunnen de esthetiek van je tuin aantasten, of anders gezegd: je tuin minder mooi maken. Je houdt je stoep, terras, siertuin of gazon liever vrij van ongewenste planten omdat dit niet mooi is.
- Planten kunnen gebouwen beschadigen. Klimop en wilde wingerd worden om deze reden soms als onkruid gezien.
Planten die als ‘onkruid’ worden hebben niet alleen maar nadelen. Ze leveren bijvoorbeeld informatie over hoe voedingsrijk of vochtig je bodem is. Daarnaast zijn sommige onkruiden eetbaar. En andere planten die vaak als ‘onkruid’ worden bestempeld, zoals de klaproos en korenbloem, worden juist ook als mooi gezien. Wil jij meer weten over het bijhouden van een tuin? Je leest er alles over op onze pagina '7 tips en tricks om te tuinieren'.
Bekijk onze tuinonderhoud producten:
1. Waarom ontstaat onkruid?
Onkruid ontstaat vooral in tuinen die niet goed worden onderhouden. Vaak krijgt het gazon of krijgen de planten in de tuin niet genoeg voeding en/of wordt er te kort gemaaid. Maar ook in tuinen die wel goed worden onderhouden komt onkruid voor. Dit heeft onder andere te maken met bermen en tuinen in je buurt die minder goed onderhouden worden dan jouw tuin. In deze bermen groeit genoeg onkruid. De zaden van dit onkruid worden door de wind meegenomen naar jouw tuintje. Als jij een tuin hebt die je optimaal bijhoudt (water geven, mest strooien en ongewenste planten weghalen) dan komen de onkruidzaden maar al te graag in jouw tuin terecht. Sommige zaden worden door de wind meegenomen, anderen hechten zich in de huid van dieren of worden meegevoerd door vogels. Daarnaast blijven sommige onkruidplanten steeds terugkomen omdat je ze niet op de juiste manier weghaalt. De wortels van deze planten blijven nadat je het plantje hebt verwijdert in de grond achter en deze schieten na een tijdje weer uit. Zorg er dus voor dat je onkruid in je tuin met wortel en al weghaalt.
Zelfs al houd je je tuin nog zo goed bij, onkruid verdwijnt niet. Je kunt natuurlijk wel zelf dingen doen om te voorkomen dat onkruid graag in jouw tuin groeit.
2. Hoe voorkom je onkruid?
Helemaal voorkomen dat er onkruid in je tuin groeit is onmogelijk. Er zijn wel verschillende manieren of maatregelen die je kunt nemen om de kans op onkruid (en ook de hoeveelheid) te verkleinen. Om te beginnen is het slim om, voordat je een tuin gaat aanplanten, de tuin onkruidvrij te maken. Op deze manier begin je met een ‘schone’ tuin. Nog enkele andere maatregelen die je kunt nemen zijn:
- Plaats sterk groeiende bodembedekkers of andere dichte beplanting in je tuin. Hierdoor krijgen onkruiden minder licht en ruimte om te groeien.
- Of leg een mulchlaag tussen je planten. Dit is een laag van bijvoorbeeld: boomschors, stro, grind of houtsnippers. Let op: op plaatsen waar je een houtsnippers te lang tussen je planten hebt liggen, groeien distels maar al te graag.
- Gebruik onder je tegels een anti-worteldoek. Zo kun je de groei van onkruid tussen je tegels tegengaan.
- Door kalk aan je gazon of grond toe te voegen wordt de grond minder zuur en vermindert de groei van onkruiden die van zure grond houden (zoals mos).
- Zorg ervoor dat je gazon en je planten sterk zijn: geef water wanneer nodig, voeg af en toe voedingsstoffen toe en houd de grond luchtig door te verticuteren of schoffelen.
Wil jij meer weten over hoe je jouw tuin goed kunt onderhouden? Lees dan onze 7 tips en tricks om te tuinieren eens door. Je leest op deze pagina verschillende tips om een tuin aan te leggen, bij te houden en onkruid en ziektes uit je tuin te houden.
3. Welke soorten onkruid zijn er?
Onkruid is er in ontzettend veel verschillende soorten. Het is wel handig om veelvoorkomend onkruid te kunnen herkennen. Sommige 'ongewenste' planten zien er niet uit als onkruid, maar woekeren wel als onkruid. Als je ook deze planten als 'onkruid' herkent kun je de planten uit je tuin verwijderen zo gauw als je ze ziet. We geven je hieronder een top 10 lijstje met veelvoorkomende onkruidplanten in Nederland en hoe je deze planten herkent:
1. Distels
Je herkent distels aan de stekelachtige bladeren. Vooral akkerdistel (deze hebben lila tot lichtpaarse bloemen) zijn hardnekkig en kunnen hele oppervlakken bedekken. De wortels van de plant vertakken zich ondergronds. De plant overwoekert snel, verwijder de distels meteen als je ze ziet met een mes en/of een onkruidverdelger.
Distels overwoekeren enorm snel. Het beste kun de plant zo snel als je hem in je tuin ziet verwijderen om zo de schade te beperken.
2. Zevenblad
Je herkent zevenblad aan het blad, dat uit zeven bladgedeeltes bestaat (drie blaadjes bovenaan en twee keer twee blaadjes onderaan het blad). Heb je dit onkruid in je tuin, pak het dan meteen aan. En zorg ervoor dat je de gehele plant, inclusief wortels, verwijdert.
3. Paardenstaart/Heermoes
Je herkent paardenstaart aan de vertakte groene stengels die recht omhoog groeien. Net als zevenblad moet je dit onkruid snel en grondig aanpakken om te voorkomen dat het een plaag wordt in je tuin. Je kunt heermoes bestrijden door er zout overheen te strooien. Dit moet je verschillende keren herhalen. Let op: deze plant is giftig voor huisdieren.
4. Grassen (zoals kweekgras)
Natuurlijk is je gazon een grasmat, maar sommige grassen wil je liever niet in je tuin hebben. Kweekgras is een voorbeeld van zo’n gras. Dit gras heeft lange, platte sprieten. Wil je het verwijderen? Trek of steek het er dan met wortel en al.
5. Paardenbloem
Iedereen kent de paardenbloem wel, en over het algemeen zien ze er leuk uit. Het vervelende van de bloem zijn de zaadpluizen. Als deze zaadpluizen zijn ontstaan, verspreid het onkruid zich razendsnel. Dus, verwijder de plant als de bloem nog geel is (of knip de bloemen gewoon direct na de bloei af).
6. Brandnetel
Net als de paardenbloem is de brandnetel bij iedereen wel bekend. De plant is te herkennen aan de gekartelde blaadjes bedekt met brandharen. Als je met de plant in contact komt kan hij jeukende huidirritaties veroorzaken. Brandnetels zijn rijk aan voedingsstoffen, leg ze dus op je composthoop als je ze uit de grond verwijderd hebt! Meer weten over het maken van een composthoop in je eigen achtertuin? Je leest er alles over op onze pagina 'Zelf compost maken: hoe doe je dat?'.
7. Weegbree
Je herkent weegbree aan de brede, ovale bladeren met (zeven) bladnerven. De bladeren groeien dicht tegen de grond aan en de bloeistengels steken wat hoger boven de grond uit. De plant is geen echte woekeraar. Vaak groeit hij tussen je tegels, waardoor je hem maar al te graag verwijdert. Doe dit zou gauw als je hem ziet, dan zal hij zich waarschijnlijk niet uitbreiden.
8. Haagwinde/Akkerwinde
Je herkent haagwinde aan kleine trechtervormige witte bloempjes en opvallende witte wortels. Het ziet er misschien nog best mooi uit, maar let op: het is ook sterk woekerend. Verwijder de wortels helemaal, anders zal de plant meteen terug groeien.
Haagwinde kun je het beste bestrijden door de bladeren te bespuiten met een biologisch afbreekbaar onkruidbestrijdingsmiddel.
9. Boterbloemen en madeliefjes
Deze zien er allebei mooi uit, maar zijn echte woekeraars. Als je ze te lang hun gang laat gaan, kunnen ze de groei van andere planten gaan belemmeren. Boterbloempjes herken je aan de kleine gele bloempjes, madeliefjes aan de kleine witte bloempjes met een geel hart.
10. Kleefkruid
Je herkent kleefkruid aan stengels, bladeren en vruchten die bezet zijn met veel stekelharen die de vorm van weerhaakjes hebben. Hierdoor kleven ze makkelijk aan een dierenhuid of aan onze kleding. De bladeren van de plant staan in kransen op de knopen van de vierkante stengels. De plant woekert enorm, maar als je op tijd verwijdert zal de plant niet snel terugkeren.
4. Hoe verwijder je onkruid uit je gazon en tegels?
Als je onkruid kunt herkennen, kun je het vervolgens ook op de juiste manier verwijderen. Eigenlijk geldt voor het meeste (echt woekerende) onkruid: verwijder de gehele plant inclusief wortels. Enkele andere onkruid-verwijdertips:
Tip 1. Om onkruid volledig uit je tuin te verwijderen kun je het afgraven of uitsteken met een onkruidsteker. Hierbij moet je zorgen dat alle wortels van de plant ook verwijderd worden. Arbeidsintensief maar wel milieuvriendelijker dan chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken.
Tip 2. Maai distels kort voor de bloei als de bloemkoppen nog gesloten zijn, dit is meestal rond eind juni en begin juli. De planten zijn het zwakst voor en tijdens de bloei. Maai nog een tweede keer rond augustus. Wanneer je de plant vaak genoeg kort afsnijdt, zullen de wortels uiteindelijk verdorren en zal de plant sterven.
Tip 3. Boterbloemen zijn goed te bestrijden door kalk te strooien (ze groeien namelijk het beste op een zure grond).
Tip 4. Akkerwinde groeit het liefst in een dichte grond, maak de grond dus af en toe goed los om er wat lucht in te krijgen.
Tip 5. Schoffel de grond in je tuin regelmatig. Dit is vaak al voldoende om eenjarig onkruid goed uit je tuin te houden.
Tip 6. Onkruid tussen je tegels verwijder je eenvoudig met een voegenkrabber.
Tip 7. Niet zo veel zin om tussen je voegen te gaan krabben? Verwijder onkruid tussen je tegels dan door het met kokend water of een brander te verbranden. Het onkruid komt dan los en kun je makkelijk weghalen.
Krijg je het echt niet weg? Gebruik dan onkruidverdelger. Let alleen goed op dat dit niet-selectief is, waardoor elke plant die ermee in contact komt afsterft.
Wanneer onkruid bestrijden?
Het meest geschikte seizoen om onkruid te verwijderen uit je gazon en tuintje: de lente of begin van de zomer. Verwijder onkruid zo snel als je het ziet en geef planten niet de kans om goed te bloeien en/of hun zaden te verspreiden. Daarnaast werken de meeste middelen het beste als het niet meer vriest, maar ook nog niet té warm is (de lente dus).
- De beste tijd om onkruid te wieden is tijdens droog en bewolkt weer. Als het droog is verdroogt het afgesneden onkruid het snelst. Planten hebben water, zonlicht en voeding nodig om te groeien. Haal ze dus weg als in ieder geval het water en zonlicht zo min mogelijk aanwezig is. Een aantal zonnestralen zijn voldoende om de groei van onkruid te stimuleren.
- Onkruidverdelger sproei je het beste op een droge, bewolkte dag. Als het regent heeft het product minder tijd om in te werken omdat het snel wegspoelt. Daarnaast zijn de beste buitentemperaturen om te sproeien tussen 15 en 25 graden. Ga dus ook niet in de volle zon aan de slag, dan kan de grondtemperatuur hoger zijn dan 25 graden.
Onkruid wegspuiten met verdelger is stukken minder arbeisintensief dat wegsteken.
5. Kun je onkruid bestrijden met (schoonmaak) azijn of zout?
Schoonmaken met azijn en zout kan zeker, maar de middelen zijn schadelijk voor milieu. Daarbij moet je de middelen meerdere keren gebruiken voordat ze echt effect hebben, wat het voor het milieu natuurlijk niet beter maakt. Azijn is erg schadelijk voor waterorganismen en bijen, en zout zorgt voor verzilting van de bodem (oftewel: de grond wordt te zout voor de meeste planten, waardoor niet alleen het onkruid maar ook je gewone planten sterven). Daarnaast heeft de Rijksoverheid het ook nog eens verboden om azijn, zout en chloor te gebruiken om onkruid te bestrijden. Kortom, niet doen. Gelukkig is onkruid op meerdere manieren te bestrijden. Een alternatieve huis-tuin-en-keuken manier om onkruid te verwijderen: kokend water. Giet kokend water over de plant. Zodra het water is opgedroogd en de plant is verschrompeld, kun je hem eenvoudig verwijderen. Bij je tegels kun je het onkruid verbranden met een onkruidbrander. Je hoeft zo’n brander maar enkele seconden op het onkruid te richten, waarna het verbrandt, uitdroogt en afsterft.
Heb je toch nog vragen over onkruid, hoe je het verwijdert of wil je advies over een specifiek product? Neem dan contact met ons op via onze klantenservice of start een live chat op de website.