Inspiratie: kleine tuin inrichten
Op deze pagina geven wij je tips voor het inrichten van een kleine tuin. Veel van deze tips zijn ook toe te passen als jij enkel een balkon hebt. In een kleine tuin moet je gewoon net wat slimmer nadenken over de inrichting. Doe je dat niet? Dan is de kans groot dat je tuin nog kleiner oogt dan hij al is. Wil jij weten hoe je je tuin mooi, slim én efficiënt inricht? Lees dan snel verder!
Snel naar:
1. Een kleine tuin of balkon inrichten
2. Hoe richt je een kleine tuin in: 7 tips
3. Vier veelgestelde vragen over kleine tuinen inrichten
4. Samengevat
Een kleine tuin of balkon inrichten
Veel mensen in Nederland hebben geen overdreven grote tuin of zelfs alleen een balkon. Om de beschikbare buitenruimte toch optimaal te gebruiken, is het fijn als hij praktisch ingericht is. En daarmee bedoelen wij niet puur praktisch, nee ook mooi. Want je kunt wel wat meubels in je tuin zetten, dat wil dan nog niet zeggen dat je er ook graag gaat zitten. Daarvoor moet je buitenruimte ook aangenaam en sfeervol zijn. Hieronder geven wij je ideeën voor het inrichten van je kleine achtertuin. Daarnaast geven wij je ook nog antwoorden op enkele veelgestelde vragen. Wil je bijvoorbeeld weten welke bomen perfect in een kleine tuin passen? Je leest het hier.
De mogelijkheden voor het inrichten van een kleine tuin of balkon zijn eindeloos. Het lastigste punt van alles is keuzes maken. Het is echt een kwestie van het vinden van een goede balans tussen wat praktisch en wat esthetisch is.
Klein tuintje inrichten? Creëer een perfecte balans tussen wat praktisch is en wat mooi is.
Hoe richt je een kleine (achter)tuin in: 7 tips
Als je een kleine tuin of alleen een balkon hebt, moet je iets meer nadenken over hoe je de tuin praktisch in kunt richten. Je wilt van alles in de tuin, zoals tuinmeubels, een waterpartij en/of een trampoline. Maar toch zul je keuzes moeten maken en de boel slim inrichten om geen rommelige of bomvolle tuin te krijgen. We geven je hieronder zeven tips voor het inrichten van een kleine tuin. Als je rekening houdt met deze punten richt jij je tuin slim en efficiënt in:
Tip #1. Werk altijd eerst aan het uitzicht vanuit je huis.
Let bij het inrichten van een tuin, of het nu een kleine of grote tuin is, altijd op het uitzicht op je tuin vanuit je huis. In Nederland maak je verschillende maanden nauwelijks gebruik van je tuin. Het is dan natuurlijk wel leuk als je ook die maanden een mooi uitzicht op je tuin hebt. Natuurlijk is de boel vaak wat ‘saaier’ in de wintermaanden, maar door een beetje slim in te richten kun je zelfs in de winter van je tuin genieten (terwijl je warm binnen zit). Waterpartij in je tuin? Plaats deze dan goed in het zicht en niet in een hoekje wat je vanuit je huis niet ziet. Decoratie, accessoires of bloempotten? Zet deze ook in het zicht. Tuinmeubels kun je eventueel slim dicht tegen je huis plaatsen. Afdak erboven, warmtelamp (of andere vorm van tuinverwarming) in de buurt, wat goede verlichting in de buurt en je kunt zo in de winter ook buiten gaan zitten!
Tip #2. Houd 'de regel van drie' in gedachten.
De regel van drie houdt in dat je van alles maximaal drie varianten gebruikt. Ga bijvoorbeeld voor maximaal drie vloermaterialen, zoals gras, stenen tegels en grind. Kies ook niet meer dan drie kleuren per ding/toepassing. Denk bijvoorbeeld aan drie kleuren bloemen, tuinmeubels in maximaal drie kleuren of tuinaccessoires in maximaal drie kleuren. En ga bijvoorbeeld ook voor maximaal drie soorten meubels, zoals een tafel, stoelen en als derde een bijzettafeltje of bankje. Door niet té veel soorten, varianten en kleuren te gebruiken kun je samenhang en consistentie in je tuin creëren en houden.
Tip #3. Creëer sfeer met de juiste tuinverlichting.
Je kunt je tuin optisch groter laten lijken door gebruik te maken van langwerpige tegels of planken. Maar ook met de juiste buitenverlichting kun je dit effect creëren. Plaats in ieder geval in de uithoeken van je tuin lampen. Hiermee accentueer je de diepte in je tuin. Daarnaast bestaat goede verlichting uit contrasten. Je wilt wat kunnen zien, maar niet het gevoel hebben dat je op een verlicht voetbalveld staat. Spreid je lampen goed, zorg ervoor dat verlichting niet te fel is en accentueer de eyecatchers of pronkstukken in je tuin. Zo creëer je een sfeervol geheel, maar zorg je er vooral ook voor dat je tuin optisch groter lijkt (of in ieder geval zeker niet kleiner). Wil jij meer informatie over buitenverlichting, bijvoorbeeld over de soorten lampen waar je uit kunt kiezen of hoe je een verlichtingsplan maakt, lees dan de informatie op onze pagina ‘Alles over buitenverlichting’ eens door.
- Tip: ook door de achterkant van je tuin een lichte kleur te geven kun je de tuin optisch groter laten lijken. Ga daarnaast zoveel mogelijk voor neutrale kleuren.
Met de juiste verlichting maar je een buitenruimte super sfeervol.
Tip #4. Weet waar je je tuinmeubels neerzet.
Een tuin heb je meestal niet alleen voor het oog, je wilt er ook in kunnen zitten. En daar heb je wat tuinmeubels voor nodig. Ga in een kleine tuin in ieder geval voor niet al te robuuste of grote meubels. Hierdoor kan je tuin kleiner ogen (omdat je tuin dan gewoon meteen helemaal vol staat). Plaats daarnaast je tuinmeubels zoveel mogelijk tegen een muur of schutting aan. Wat ook nog super handig is, is om een plekje te hebben om je tuinkussens weg te kunnen leggen. Kan dit niet in een klein tuinhuisje of fietsenhok? Ga dan voor een tuinbank waarin je tuinkussens en eventueel wat tuingereedschap of accessoires op kunt bergen. Echt ideaal om ruimte te besparen!
Wat ook fijn is in een kleine tuin is als de meubels multifunctioneel zijn. Zo’n bank met opbergplek is daar al een mooi voorbeeld van. Enkele andere voorbeelden zijn: een tafel met ingebouwde drankkoeler, een picknicktafel die om te bouwen is tot tuinbank en een poef of voetenbank met opbergruimte. En wat dacht je van een boomstam die je door er een kussentje op te leggen omtovert in een handige zitplek, maar wat tegelijkertijd ook gewoon leuk speelgoed is voor kinderen.
Tip #5. Maak een verticale tuin.
In een kleine tuin is het niet altijd mogelijk om veel bloemen of planten neer te zetten of om er bijvoorbeeld een moestuin te maken (lees hier meer over het maken van een moestuin). Je kunt altijd enkele bloempotten in je tuin zetten of bijvoorbeeld bakken aan de reling van je balkon hangen. Maar wat je ook kunt doen bij ruimtegebrek: een verticaal tuintje creëren. Dit kan op verschillende manieren. Maak bijvoorbeeld een schutting groen met behulp van planten of zet meerdere bloempotten op een trappetje om zo meer planten in je tuin kwijt te kunnen. Lijkt het je leuk om een moestuin te aan te leggen in je kleine tuin of op je balkon? Creëer deze dan ook gewoon verticaal.
Wil je meer weten over het maken van een verticale tuin? Je leest er alles over in ons artikel ‘Inspiratie: verticale tuin aanleggen’. Hierin lees je ook tips die je toe kunt passen op een verticale moestuin.
Tip #6. Maak je tuin optisch groter met de juiste accessoires.
Met verschillende accessoires kun je ontzettend veel sfeer creëren in je tuintje of op je balkon. Daarnaast zijn sommige accessoires ook nog eens perfect om de tuin optisch groter te laten lijken. Een slim accessoire om diepte te creëren is een spiegel. Door aan het einde van je tuin of bij een vijvertje een spiegel te plaatsen, kun je de tuin een stuk dieper laten lijken. Vooral in combinatie met water creëer je met een spiegel een supergaaf effect. Je krijgt een prachtige weerspiegeling en je waterpartij of vijver lijkt in één klap twee keer zo groot.
Een waterval is een echte eyecatcher in je achtertuin én daarnaast ook nog eens super sfeervol.
Tip #7. Ga voor één eyecatcher.
Een eenvoudige manier om je tuin sfeervol te maken maar toch niet te druk, is door één eyecatcher uit te kiezen. Dit kan bijvoorbeeld een prachtige waterpartij zijn, een gaaf kunstwerk of een decoratief tuinkleed. Houd de rest van je tuin redelijk neutraal, qua kleuren en qua inrichting. En leg vervolgens veel focus op je eyecatcher. Plaats het op een prominente plek in je tuin, zet er een spot op en genieten maar! Moraal van het verhaal is eigenlijk om de boel niet te druk te maken. Een te drukke tuin lijkt optisch kleiner en voelt snel rommelig aan. In dit geval geldt echt: less is more.
- Wil je een zwembad of trampoline in je kleine tuin? Dit kan in veel gevallen prima. Onze tip: maak er dan meteen een echte eyecatcher van. Vooral een zwembad leent zich uitstekend om in het middelpunt te staan. Maak met verlichting, accessoires en/of planten van het zwembad of de trampoline een mooi object om naar te kijken.
Vier veelgestelde vragen over kleine tuinen
1. Hoe maak je een kleine tuin gezellig?
Je maakt een klein tuintje gezellig door hem goed in te richten. Houd een redelijk neutraal kleurschema aan met in principe niet meer dan drie kleuren (varieer eventueel wat met verschillende tinten). Zet daarnaast niet té veel spullen in je tuin maar kleed de tuin wel aan. Tuinmeubels zet je het beste tegen een schutting of muur aan. Dit oogt ruimtelijker maar voelt ook gezelliger aan. Voeg ook altijd enkele accessoires (zoals decoratie aan je schutting, een tuinhaard of een waterpartij) toe. Hiermee geef je de tuin een persoonlijk tintje. En zorg daarnaast nog voor de juiste tuinverlichting.
2. Welke boom in een kleine tuin?
Voor een kleine tuin kun je een boom aanschaffen die niet groot wordt. Het beste ga je voor bomen die niet hoger worden dan 6 meter. Hoe je dit weet? Over het algemeen staat dit altijd bij een boom aangegeven. Zo niet? Dan kun je het gewoon even vragen of opzoeken. Daarnaast is het ook een aanrader om een redelijk smalle boom uit te kiezen. Een aantal voorbeelden van bomen die prima in een kleine tuin kunnen zijn: Steeneik, Magnolia Kobus, Plataan, Dwergsering, Judsasboom, Bolacacia, Japanse notenboom. Meer voorbeelden:
- Groenblijvende bomen: Steeneik en Taxus (venijnboom).
- Mooie bloei: Magnolia Kobus, Albizia, Sierkers.
- Leibomen: Plataan, Leilinde, Leibomen met fruit.
- Aparte bomen: Dwergsering, Judasboom, Slangenbast esdoorn.
- Kleine bomen op stam: Bolacacia, Bolcatalpa, Japanse notenboom, Rode bolesdoorn, Pluimhortensia op stam.
3. Hoe een kleine tuin groter laten lijken?
Je kunt een kleine tuin op verschillende manieren groot laten lijken. We hebben er in de bovenstaande tips al een aantal benoemd, namelijk: maak gebruik van langwerpige tegels of planken, plaats buitenverlichting in de uithoeken van je tuin en geef de achterkant van je tuin een lichte kleur. Daarnaast kun je de tuin optisch groter laten lijken door hoogteverschillen te creëren, bloemen met donkere tinten vooraan in je tuin te plaatsen en naar achter toe steeds lichtere kleuren of tinten gebruiken en zoveel mogelijk symmetrie aan te brengen in je tuin.
Maak je tuin optisch groter door hoogteverschillen te creëren.
4. Welke tegels passen in een kleine tuin?
In een kleine tuin zit je altijd goed met grote tegels in een lichte kleur. Voor het kiezen van bestrating voor in een kleine tuin is het daarnaast slim om rekening te houden met de algemene tips om een tuin groter te laten lijken (je las deze hierboven). Daarnaast kun je ook gaan voor een van de voorbeelden van bestrating die eigenlijk altijd prima in de tuin passen:
- Ga voor grote tegels in lichte, neutrale kleuren. Een grote tegel creëert rust en geeft een ruimtelijk effect.
- Heb je witte muren en lichte tuinmeubels? Dan kun je voor een donkerdere tegel gaan. Op die manier creëer je meer contrast, wat de tuin een stuk interessanter en sfeervoller maakt.
- Tegels in een kleurtje? Laat de kleur dan terugkomen in bijvoorbeeld je tuinkussens of accessoires. Zo zorg je ervoor dat de inrichting van de kleine tuin toch een samenhangend geheel blijft.
Samengevat
We hebben je op deze pagina inspiratie gegeven om een kleine (achter)tuin in te richten. Heb je een bepaalde woonstijl binnen? Dan kun je deze heel gaaf buiten doortrekken. Schaf tuinmeubels, -verlichting en –accessoires in dezelfde stijl als binnen aan. Heb jij na het lezen van de informatie op deze pagina toch nog vragen over het inrichten van een kleine tuin of heb je vragen over een specifiek tuinproduct? Neem dan contact met ons op via onze klantenservice of start een live chat op de website.